Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредиторите на университетската болница в Стара Загора проявяват агресия

Снимка: БГНЕС

Кредиторите на Университетската болница „Професор Стоян Киркович“ в Стара Загора са станали агресивни в действията си към лечебното заведение. Фармацевтичните фирми искат болницата да се разплаща към тях с по 200 хиляди лева месечно, а EVN стигнали до запор за сумата от 140 хиляди лева, съобщи пред журналисти професор Петрана Чакърова - изпълнителен директор на болницата.

Дълговете на лечебното заведение, наследени след механичното обединение на бившата университетска и многопрофилната болница, остават 20 милиона лева. Министър Андреева определи този акт като абсурден. Професор Петрана Чакърова коментира, че обединението е трябвало да стане след провеждането на структурна реформа, защото в новата болница не могат да работят 1600 души и с дублиращи се отделения.

До петък предстои освобождаването на кадри в пенсионна възраст, реално съкратени ще бъдат над 200 души. Досега болницата са напуснали 43 лекари и медицински сестри, заявления и предизвестия са подали всички кадри от инвазивна кардиология, привлечени да започнат работа в поредната нова частна клиника в Стара Загора.

Днес за втори път от началото на годината се провали общото събрание на акционерите за избор на нов борд на болницата, защото държавата все още не е определила своя представител. Според професор Чакърова най-вероятно ще бъде сменен целия състав на борда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!