Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от "Пиринска мура" обявиха гражданско неподчинение

Над 200 работници от завода за столове "Пиринска мура" в Банско обявиха гражданско неподчинение. От септември хората не са получавали заплати.

Отчаяни от безпаричието и напразните обещания, работниците в завода създават инициативен комитет и предприемат конкретни действия в отстояване на правата си. От няколко дни те отиват на работните си места, но отказват да изпълняват задълженията си. С надеждата, че притиснати от сроковете за изпълнение на поредната поръчка за САЩ, собственикът Александър Грос и управителят на дружеството ще им дадат дължимите заплати. 

В късния следобед на разговор с хората в завода бе регионалният лидер на КНСБ в Разлог Димитър Чобанов:

Социалното напрежение се е преродило в гражданско неподчинение. И е готово да се превърне в действие, като блокиране на пътища и други форми на протест, показващи отчаяние и страх от глада. Разговарях с хората. Решиха да си изградят синдикална организация към КНСБ и синдикалното ръководство да подготви пакет от искания и няколко срещи, със съдействието на областната управа и с наша помощ със синдикатите да се опитаме да търсим решение на проблема. Ще бъде трудно, трудно е да бъдеш оптимист при такова положение. 

Очаква се и посещение на вицепрезидента на КНСБ и председател на националния стачен комитет Валентин Никифоров.

Чуйте репортажа на Кети Тренчева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!