Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Празнично..." очаква видинчани през празничния месец март

6
Снимка: Ваня Минева

Художествената галерия "Никола Петров" Видин поднася своя мартенски подарък на видинчани и гостите на града чрез експозиция от картини, собственост на Фонда на галерията.

"Това са 27 творби от 21 автора, едни от най-големите майстори на маслената живопис и на четката. Изложбата има празничен вид. Това е нашият естетически подарък към нашите съграждани", каза за Радио ВИДИН Красимир Кръстев, уредник в художествената галерия.

И продължава:

"Художествена галерия "Никола Петров" поднася своя подарък чрез избора на подредените творби. Първият акцент е "Жената- Райска птица" на Сава Савов. Тази картина е в центъра на едната стена. На другата стена акцентът е "Жената с нейните спомени" на Иван Кънев. А третият акцент е "Жената в интериора", на Лиляна Русева- творба, която ни разкрива света на една жена- с какво се занимава тя, от какви вещи е заобиколена, каква атмосфера витае около нея... Около тези три центъра са подрежда пространството на цялата изложба.

СнимкаСнимка











Усещането за празничност довършват натюрморти с дарове на природата, с цветя, плодове, букети, изящни вещи и картини с женски портрети."

В експозицията са включени творби на Иван Табаков, Борис Ненов, Лиляна Русева, Василка Генадиева, Рафаел Михайлов, Цена Бояджиева, Сава Савов, Кирил Христов, Йордан Кацамунски, Николай Караджов, Георги Петров, Анета Драгушану, Кръстьо Кръстев, Евстати Маринов, Цвятко Цветков и др. Картините ще са в голямата зала на галерията до края на месец март.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия