Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от петричката гимназия „Пейо Яворов“ участваха на Международния ученически фестивал в Севлиево

 

    Ученици от гимназия „Пейо Яворов“ в Петрич представиха Благоевградска област на Международния ученически фестивал в Севлиево, на който бе показана забавната страна на науката. Това съобщи ръководителят на групата ученици и автор на театралната постановка Георги Малчев, учител по физика и астрономия.
    Поредното четвърто издание на фестивала премина под мотото „Науката е лесна, щом е интересна”. Учениците се представиха в 4 направления – представления на сцена; компютърни презентации; щандове за иновационни идеи и демонстрации; щандове за макети, модели, постери и рисунки.
    Петричката гимназия участва за първи път в такъв фестивал с творческа продукция на ученици. Всички те се завърнаха със сертификат за участие в този престижен международен фестивал, който догодина - през месец април - ще се проведе в Полша и Германия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В събота вечер „Това го могат само банскалии“

Концертът на легендарната Валя Балканска и талантливия гайдар Петър Янев беше истинско събитие, което докосна сърцата на всички присъстващи на концерта им в центъра на Банско. Вълшебните звуци на гайдата и въздействащият глас на Валя Балканска създадоха атмосфера, изпълнена с духа на българската традиция и красотата на народната музика. Публиката беше..

публикувано на 24.08.24 в 11:59

Фестивал на лютеницата в Логодаж

На 24 август традиционният фестивал на лютеницата ще завладее благоевградското село Логодаж. От 18.00 часа в двора на училището неповторимите логодажки баби ще демонстрират пред жители и гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница. Посетителите ще имат възможност да дегустират от традиционната българска..

публикувано на 24.08.24 в 11:43

Четвърто издание на Парк фест "Пейка" на пернишката крепост

Четвъртото издание на Парк фест „Пейка” ще се проведе на пернишката крепост на 24 август. Наред с големия концерт, който по традиция е гвоздеят на фестивала, ще има спортни прояви, активности, насочени към здравната превенция, към екологията, уърк шопове и още много интересни забавления, съобщиха от община Перник. С фестивала се цели да се представи..

публикувано на 24.08.24 в 10:39

Набират доброволци за пожара под Черни връх в Рила

Продължава гасенето на пожара, който възникна вчера вечерта на около 2 300 метра надморска височина в Рила планина под Черни връх. Два екипа на пожарната и горски служители са се включили в гасенето на пожара тази сутрин. Това каза за Радио Благоевград говорителят на ОД на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Засегната площ към момента е около 10..

публикувано на 24.08.24 в 10:25

До 38 градуса в съботния ден

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб вятър от североизток.  Максималните температури ще са между 33° и 38°.

публикувано на 24.08.24 в 09:15

Пожар под Черни връх в Рила

Пожар пламна този следобед високо в планината над дупнишкото село Бистрица. Огънят е локализиран в района под черни връх, каза за РБ говорителят на ОДМВР в Кюстендил Катя Табачка. Пожарът е низов, за момента горят сухи треви и храсти. Теренът е трудно достъпен. На място има екипи  на пожарната и горски служители. 

публикувано на 23.08.24 в 18:34

До 26-и август неработещите зрелостници трябва да платят здравната си вноска за юли

До 26 август всички, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва да преведат здравноосигурителната си вноска за юли, съобщават от  Националната агенция за приходите (НАП) . Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа,..

публикувано на 23.08.24 в 16:01