Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствена стратегия предвижда да се намалят наполовина загубите на вода

Цената на водата ще се увеличава, но ще се гарантира социална поносимост, е записано в правителствената стратегия за развитие на водния сектор. Според документа  загубите по ВиК мрежата трябва да се намалят до 49 процента за десетгодишен период.

С колко ще се повиши цената на водата, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева не пожела да уточни, но беше категорична, че законът ще бъде спазен и домакинство, което плаща за вода повече от четири процента от дохода си, ще получава държавна компенсация.

Аз казвам социално поносима, защото тази цена не бива да прехвърля онези четири процента, които предвижда законът. Така че това ще се спазва абсолютно. Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите след 2017-а година да разработят съответните необходими документи как ще компенсират социалните граждани.

Цените ще се формират на регионален принцип след като сегашните 51 оператора се окрупнят.

Тази голяма раздробеност - 51 ВиК оператора, води също до отрицателно влияние на целия сектор, допълни Терзиева.

Във ВиК сектора за десет години трябва да се инвестират 12 милиарда лева - пет за водоснабдяване и седем за отвеждане и пречистване. Около милиард и половина евро могат да се усвоят по линия на новата оперативна програма "Околна среда".

 Ако не почнем тази реформа,просто няма как да почнем да усвояваме средствата по оперативната програма. За нас най-важното е да използваме точно тези средства сто процента във ВиК сектора.

От бюджета за следващия десетгодишен период са предвидени само 400 милиона лева. Останалите пари водните оператори ще търсят от заеми.

Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за развитие, с всичките тези банки в момента се водят разговори, дори и със Световната банка, поясни министър Терзиева. Тя каза още, че реформата, макар и трудна, трябва да започне.

Така, както са предвидени мерките в стратегията, лека-полека ще трябва да се излезе от това блато, защото наистина си е блато, смята министър Терзиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!