Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазарски костюми от всички етнографски области на България са изложени в Плевен

Снимка: БГНЕС

Оригинални лазарски костюми от всички етнографски области на България са подредени в изложба в Регионалния исторически музей в Плевен. Пъстроцветните уникални носии носят красотата на пролетните празници, които започват от Лазарица.

Със събуждането на природата започват пожеланията и наричанията за щастлив семеен живот. Затова лазарица е типичен женитбен обичай, обяснява етнографът Соня Кинова.

Това е единственият ден, в който мома може да се облече със сватбени дрехи - на своята омъжена кака, снаха, каза тя.

Това, което днес тревожи специалистите, е, че тези старинни обичаи все повече се забравят и те търсят изход. "Живата традиция, българските обичаи" е проектът, който реализарат съвместно с детската градина "Щурче" в Плевен.

6-годишната Стефани вече знае, че един от важните пролетни обичаи е лазаруване.

В него участват само моми, които се наричат лазарки. Те обикалят по къщите и пеят песен за всеки член от семейството, обясни Стефани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Врачански села отбелязаха Лазаровден

И тази година на Лазарова събота в много врачански села момичета обикаляха домовете и изпълняваха стария обичай лазаруване.  Лазаруването е момински ритуал за плодородие и благоденствие на цялото село, припомня етнографът Недка Димитрова . Девойки на..

публикувано на 12.04.14 в 16:00

В Историческия музей в Търговище имаше празненство за Лазаровден

Възстановка на пролетния обичай Лазаруване се проведе днес в Историческия музей в Търговище. Лазарките бяха от Детска фолклорна група "Севдана с ръководител Димитър Рачев и Вокална група "Пъстра китка" с ръководител Росица Милкова . По време на..

публикувано на 12.04.14 в 13:07

Днес се празнува Лазаровден

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Според българската народна традиция, Лазарова събота е денят, в който се чества превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Празникът е сред най-тачените в Ямболския край...

обновено на 12.04.14 в 11:44