Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста заподозряната за убийството на детето от Поморие

Снимка: БГНЕС

Атанаска Георгиева, заподозряна за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие, остава за постоянно в ареста. Това реши Бургаският окръжен съд, след като прокуратурата и защитата поискаха най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража за  39-годишната жена.

Атанаска Георгиева е обвинена в тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда ефективно наказание от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Прокуратурата намира, че изолацията е наложителна, защото доказателствата сочат, че тя е автор на деянието, има опасност да се укрие, коментира наблюдаващият обвинител Димо Маджаров, който заяви, че ще разпореди комплексна психиатрична експертиза. 

Много тежък случай, знаете, посегателство срещу малолетно дете, но виждате, има обществена нетърпимост към подобен род посегателства. Трябва да се проведе обективно, всестранно, пълно разследване, което да включва задължително такава експертиза. Най-малкото да видим какви са подбудите и мотивите за извършеното действие от обвиняемия, обясни Маджаров.

За постоянен арест настоя и защитата, но с оглед безопасността на 39-годишната жена. Адвокат Благой Потаров посочи, че разпитът на задържаната оставя съмнението дали тя е действала в пълно съзнание или под влияние на афект. Защитата намекна за възможен мотив за убийството - завист.

Не е в безопасност в смисъл, че квартирата, която обитава, е в непосредствена близост до пострадалите. От тази гледна точка. Няма нищо конкретно. Разказа много неща в рамките на четири часа, които не мога да споделя в момента, каза адвокат Потаров.

Предстои изготвяне на комплексна съдебно-психиатрична експертиза на Атанаска Георгиева, но дали тя ще се извърши в затворническата болница в Ловеч или от местни експерти, ще стане ясно на следващия етап от разследването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!