Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат матура по български език за българчетата в ЕС

Виена, "Дом Витгенщайн"
Снимка: БГНЕС

Учениците от българските училища в чужбина да могат да държат матура по родния си език в страните от Европейския съюз. За това настояват представители на български училища зад граница, които се събраха на годишна среща във Виена. Представители на 35 български държавни неделни училища в Европа и Америка се събраха в Културния институт "Дом Витгенщайн" в австрийската столица. 

Във форума участва и просветният министър Анелия Клисарова. По думите й, завършващите в чужбина български ученици сега могат да се явяват на матура по роден език само в България. Дистанционно това не може да стане. В момента няма и единни стандарти за владеене на български език. Това прави трудна адаптацията на учениците, които с родителите си се връщат у нас след прекаран период в чужбина. За този проблем алармира Ирина Владикова, ръководител на българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена и заместник-председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Единни стандарти за българския език трябва да има и според просветния министър Анелия Клисарова. Другите поставени проблеми са необходимостта от синхронизиране на учебниците и учебните помагала, въвеждане на електронно обучение по български език, история и география.

В момента в чужбина има 179 български училища, в които се обучават близо 15 хиляди ученици. Образователното министерство ги финансира с повече от 5,5 милиона лева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!