Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище повреди пътя Струмяни - Илинденци

Снимка: Светослав Цветанов

Свличане на земна маса по планински скат е подкопала пътя Струмяни-Илинденци. Кметът на общината Емил Илиев  е изпратил сигнал и работен проект до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Обилните валежи през последните дни, силно пресеченият терен в района са предизвикали скорошно свличане на кална земна маса по дългия около 50 метра скат. Водата е подкопала и част от пътното платно и то на опасните завой. Взети са незабавни мерки за временно обезопасяване на участъка, каза кметът на общината Емил Илиев.
В един тесен участък между общинския център Струмяни и едно от най-големите села Илинденци се случи това свлачище, което в 50-метров скат в коритото на река Шашка, почти подкопа пътя за село Илинденци.
Пострадалият от свлачището път е единствената връзка между общинския център Струмяни и село Илинденци. Сериозен проблем създава и трафикът на тежкотоварни автомобили от местната фирма за добив на мрамор, както и  интензивният превоз на дървен материал от започналото наскоро почистване на горски терени. След съгласуване с областната управа до междуведомствената комисия към МС е изпратено спешно искане за финансиране  за изграждането на подпорна стена.
Проектът предвижда изграждане на 25-30 метрова подпорна стена, която ще бъде много сложна за изпълнение заради 50-метровия скат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!