Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият войнишки паметник от 1913 година бе открит възстановен

3
Снимка: Сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”
Възстановеният първи войнишки паметник в България бе тържествено открит и преосветен днес. Инициативата за обновяването му бе на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите с помощта на Националния комитет за честване на 100 години от Балканските войни, както и на други патриотични организации и граждани.

Паметникът се намира в столичния квартал „Илиянци". Монументът е издигнат през 1913 година в памет на участвалите и загиналите български войници от тогавашното едноименно село през Сръбско-българската война от 1885 година и Балканските войни от 1912-1913 година. Издигнат е със средства, събирани от местните хора, по проект на италианският скулптор и каменоделец Джулиано.

На паметника са изписани имената на 69 жители от тогавашното село Илиянци, оставили своите кости по бойните полета и дали живота си за България във войните за национално обединение.

Преди месеци, когато се отбелязваше 100 години от издигането на паметника, той бе в доста лошо състояние. Имаше наранявания, отчупени парчета и шупли. Самият паметник бе поддал в основата си и бе наклонен, а кръстът на върха на паметника - изронен.

Чуйте повече от Трифон Павлов – председател на сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", в "Ритъмът на столицата"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия