Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Драганов: Трябва да се създаде регистър на туристическите атракции

Снимка: БГНЕС

В България трябва да се създаде регистър на туристическите атракции, които са публична държавна собственост, да се уточнят техните ясни граници и да се създават работни места за подобряване на местните икономики. Тази теза разви професор Румен Драганов пред участниците в национална конференция, посветена на историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите. Още от репортажа на Венелина Попова:

Огромното културно-историческо наследство в България не се поддържа както трябва, в същото време е огромна тегоба за местните власти, които трябва да го опазват, твърди Драганов. Според него на историческото наследство у нас не се гледа и като на ресурс за създаване на нови работни места:

В страната има официално над 320 000 безработни, в същото време имаме над 43 000 паметника на културата и ние не създаваме работни места от списъка на безработните, които да могат да работят в публичната държавна собственост, а това може да стане чрез инструментариума на публично-частните партньорства и държавното възлагане.

Докладите на гостите-участници засягат широк спектър от теми като неолитната култура от Стара Загора до Варна, древните практики за терапия и лечение при траките чрез нанотехнологии при обработка на водата или например „Орфей и Исус-двете лица на Христос“.  В конференцията ще бъдат представени премиери на научно-популярни филми, посветени на Стара Загора и тракийското наследство в региона, а тази вечер ще има демонстрация на орфически и християнски ритуали на посвещението чрез освещаване на хляб, вода и вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!