Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС настоява за актуализация на бюджета на Здравната каса

| обновено на 15.05.14 в 12:42
Снимка: БГНЕС

Лекарските колегии от цялата страна протестират символично днес срещу недостига на пари за здравеопазване. Медиците подкрепят исканията на европейските си колеги за достойно заплащане на труда и предотвратяване на корупцията. От съсловната организация у нас настояват за актуализация на бюджета на Здравната каса и за отпадане на постановлене на Министерския съвет за методиката за заплащане на медицинска дейност, тъй като в тази методика няма ясни срокове и гаранции, че ще бъде плащана надлимитната дейност. Протестът е едночасов, все още не е национален, каза д-р Стоян Борисов от Столичната лекарска колегия:

За момента няма да продължат. Ние правим този протест, той сигнализира ръководните органи в държавата и ако към края на месеца не се постигне никакъв резултат, тогава вече ръководството на Лекарския съюз ще направи събиране най-вероятно на Управителния или на Националния съвет. То не може така - не са решили до 30-и и ние на 31-ви веднага тръгваме. Ако дотогава няма никакво развитие, тогава вече Съборът упълномощава Управителния съвет да започнат евентуално подготовка на съответни действия.

Българският лекарски съюз за пореден път предупреди, че средствата за задравеопазване у нас не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ.

Общопрактикуващи лекари и колегите им от доболничната и болнична помощ в Благоевградско ще се включат стъпаловидно в протестите. Лечебните заведения в областта оцеляват на ръба на финансовите си възможности. Само общинската болница в Гоце Делчев е с положителен  бюджет.

Всички лекари се присъединяват към исканията на колегите си от страната. Според медиците лекарствената политика е най-уязвима по отношение на корупцията в здравеопазването. Те отправиха апел и към гражданите за подкрепа на протеста:

Тези протести не са заради лекарите, не че ние ги искаме тези протести, а тези протести са в името на българския гражданин, в името на пациента да получи една по-добра помощ. 

Лекарите припомниха и за най-тежкия проблем, който ще има ефекта на вулкана: Лекарите, които завършват в България, от 500 лекари, две трети от тях заминават да работят в чужбина. След десет години нас няма да има кой да ни лекува в България.

Предупредителни демонстрации се подготвят и в Стара Загора, Благоевград, Сливен, Шумен, Велико Търново и други градове. Протестът няма да прекъсне оказването на спешна медицинска помощ. 

Протесът на българските лекари не трябва да се фокусира само върху финансовата страна на проблема, но и върху качеството на лечение, каза управителят на Националната здравна каса д-р Румяна Тодорова. Тя обаче подчерта, че досега няма неразплатена надлимитна дейност на проверените болници. Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за момента е много сериозен, посочи още Тодорова:

Ненапразно в Закона за бюджета на Касата тази година е записано, че през юни месец ние ще дадем подробен отчет как върви финансирането, какъв дефицит се очертава и нека да припомним, че в този дефицит фигурира и дефицитът, който трябваше да попълним от предходната година.

Управителят на Здравната каса смята, че са необходими сериозни законови промени в здравеопазването, за да се разпределят средствата в полза на пациента, тъй като заплащането на скъпи дейности и лечения води до увеличаване на разходите в бюджета на Касата:

Редките болести, интензивните грижи - това са пера, които изискват много средства. Около 400 или малко над 400 лева годишно се пада на всеки здравноосигурен за здравеопазване в България. С 400 лева на месец можем ли да покриваме лекарства, които струват 60 000, интензивни грижи, които понякога не знаем колко ще струват? Не казвам, че тези хора нямат право на лечение. Напротив, те трябва да бъдат във фокуса на държавата.




 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Александровска болница няма да протестират, но искат оставката на д-р Румяна Тодорова

Служителите на УМБАЛ "Александровска" няма да вземат участие в днешния протест, организиран от Българския лекарски съюз, но се обябвяват с искане за оставката на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, съобщават от болницата. В декларация до медиите..

публикувано на 15.05.14 в 10:08