Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Банско предлага уплътняване на ски зоните и разширяване на зоните за туризъм

Снимка: БГНЕС

Община Банско направи предложения за уплътняване на ски зоните и разширяване на зоните за туризъм, които да залегнат в новия план за управление на Национален парк "Пирин". Местната власт ще поиска корекции в Закона за защитените територии.

Исканията на Общината бяха приети от всички политически сили на заседание на Общинския съвет. Те бяха изпратени до екипа, който разработва новия план за управление на парка и до Министерството на околната среда и водите. Предложенията са в две основни насоки, уточнява кметът Георги Икономов:

Едната промяна, която предлагаме да се вземе предвид, е свързана с нормите и режимите, които се определят с плана за управление, а втората е със зонирането. 

Законът за защитените територии отново може да препъне усилията на Банско да се утвърди като зимна дестинация и да реши сегашните проблеми в ски зоните, твърди Икономов, визирайки член от Закона, който дава възможност забранителните режими да се допълват с плана за управление на защитената територия:

Освен това има една 16-а точка в същия този член, който казва, че с плановете за управление могат да се определят и други забрани. Тази точка на този закон, като че ли обезсмисля всичките предварителни забрани, защото планът за управление може да наложи някакви други забрани. Мисля, че и този Закон за защитените територии трябва да търпи сериозна промяна, защото и той действа вече 15 години. 

Според независими експерти, направили обследване на сегашните туристически зони, разширяването им е възможно. Това ще позволи да има свързаност на ски зоните Банско и Добринище в ниската част на планината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!