Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефовете на Спешна помощ в София са предложени за уволнение

Директорът на Центъра за спешна помощ в София град д-р Георги Гелев и заместникът му д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение заради поредицата от нарушения в работата на Спешна помощ, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Слабостите в системата на Спешната помощ са натрупани от години и последният случай на починалата 40-годишна жена в столицата са причини да бъдат предложени за уволнение директорът й и заместник-директорът на спешната помощ в София, заяви заместник здравният министър доктор Бойко Пенков.

Останалите причини са системен, недостатъчен контрол при окомплектоване на екипите и на линейките, които тръгват при повикване, както и недостатъчната кадрова обезпеченост.

Министерството на здравеопазването е направило одит, който проверява защо години наред в Центъра за спешна медицинска помощ в София - град от осигурените 189 щатни бройки от държавата за лекари, само 90 са заети. 

Спешната помощ в София разполага с 58 линейки и средномесечно трябва да работят 30 екипа, но за месеците март и април тази година са работили приблизително 20-21 екипа, съобщи още доктор Бойко Пенков.

Здравното министерство предвижда от обществени поръчки към спешната помощ да се насочат 22 милиона лева в следващите години и още 140 милиона лева от европейски средства през следващите две или три години. С тях трябва да се закупят 50 нови линейки, високооборудвани и високопроходими. Предвижда се увеличаване на заплатите на работещите в Спешна помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!