Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: БНБ гарантира поддържането на стабилността на икономиката

Президентът поздрави Лена Русенова
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка гарантира поддържането на стабилността на националната валута и функционирането на икономиката. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по встъпване в длъжност на доц. д-р Лена Русенова като член на Управителния съвет на Българската народна банка. 

БНБ е институцията, която гарантира поддържане на стабилността на националната валута, целевите нива в държавата, функционирането на икономиката и разбира се добрата регулация и работа във финансовия сектор като цяло, каза държавният глава.

Въвеждането на еврото е стратегическа задача за страната
. Постигането й изисква последователни усилия и политики за ефективна интеграция в европейското пространство. Вярвам, че институциите ще отстояват интересите и ролята на страната ни в бъдещата интеграция за развитие на ЕС и разбира се в еврозоната, заяви още президентът.
Лена Русенова, която положи клетва като член на УС на БНБ след номинация от държавния глава, каза:
В Брюксел работих върху законодателни инициативи и актове на Европейската комисия за банковия сектор, чието транспониране у нас все още предстои. Убедена съм, че моят опит ще ми бъде от полза при взимането на решения в Управителния съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!