Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТБ: Цветан Василев е само един от акционерите на Корпоративна търговска банка

| обновено на 16.06.14 в 14:20
Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски няма кредити в Корпоративна търговска банка, такива има майка му Ирен Кръстева и те са обслужвани редовно. Това съобщиха днес от Управителния съвет на банката. Според тях връчването на призовки за разпити в петък е опит да се разклати доверието в ръководството на институцията.

Изпълнителните директори на КТБ Илиян Зафиров и Георги Христов уточниха, че срещу банката не са предприемани процесуални действия, не са претърсвани офиси, не са вземани документи и направиха уточнението, че Цветан Василев е само една част от търговската банка и нито един от кредитите на акционерното дружество на Василев към банката няма характер на проблемен.

От банката се оплакаха, че на нито един от разпитваните като свидетели служители в петък не им е било обяснено защо са извиквани от прокуратурата. Георги Христов уточни:

В рамките на петъчния ден самата пресслужба на Градската прокуратура излезе с изявление, че се претърсват и изземат вещи и документи от офиси на КТБ. След наша рязка реакция в рамките на три-четири часа това нещо излезе от публичното пространство. За нас е недопустимо да се направи опит за публична екзекуция на една институция.

От управителното тяло на банката коментираха и действията на столичния отдел на Софийската градска прокуратура с призовката за четирима от тях, които е трябвало да се явят на разпит на един и същи ден в един и същи час, когато е било насрочено събранието на акционерите на банката. Георги Христов каза, че в никоя нормална държава това не се прави по този начин. Всеки, който не слуша, може да бъде смачкан.

По отношение на кредитите на Делян Пеевски Георги Христов подчерта, че Пеевски няма право да има дружества и няма официално регистрирани такива.

Кредити обаче към КТБ има неговата майка Ирена Кръстева, които са редовни, не са в голям размер и нямат нищо общо с издателския бизнес
.

Още по темата чуйте в репортажа на Даниел Инков от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!