Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селища в Шуменско останаха без ток след проливния дъжд тази нощ

| обновено на 17.06.14 в 12:33
Снимка: БТА

Селища в Шуменско останаха без ток след проливния дъжд тази нощ. Същевременно аварията на магистралния водопровод на Шумен, оставила града без вода 12 часа, беше отстранена.

Две стопански постройки са съборени, а седем къщи са наводнени в община Велики Преслав след поройните дъждове. Екипи на пожарната са отводнявали приземни етажи и мазета. Най-пострадало е село Суха река, където местната река излезе от коритото си. Отнесена е и настилката на няколко улици. Високите води са тръгнали от гористата местност над селото, където се събират два планински потока, след което са залели и населеното място. До края на деня общинска комисия ще оцени щетите.

Селата Осмар и Троица, също от община Велики Преслав, са останали за 2 часа без ток вчера и днес. От поройния дъжд са наводнени строителните изкопи в кв. "Кирково", където полагат канализация и се налага отводняване и изгребване на пръстта, съборена обратно в изкопите.

На фона на обилните валежи Шумен беше без вода 12 часа заради авария на магистралния водопровод. Водоподаването в областния град вече е възстановено. Според управителя на ВиК инж. Светлозар Дамянов, съоръжението е на 40 години.

За съжаление, от язовира до град Шумен това е единствен водопровод, така че при всяка такава аварийна ситуация, Шумен, евентуално Преслав и Търговище, в зависимост от това къде се намира аварията, остава без вода.

Има готов работен проект за подмяна на магистралния водопровод. Според инж. Светлозар Дамянов, единственият шанс е да се кандидатства пред оперативна програма за финансиране на подмяната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!