Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В район "Оборище" ще има 90 нови места в детските градини

Снимка: Евелина Стоянова

За 90 деца в София ще бъде осигурено място в детска градина от септември в район "Оборище". Кметът Йорданка Фандъкова инспектира новата сграда на 51-во Обединено детско заведение.

Две нови градини са изградени в района, предстои ремонт на трета, която е частично собственост на Столичната община. По думите на кмета Фандъкова още 8 нови детски градини ще отворят врати до края на годината, в процедура на строеж са шест:

Много е важно да подчертая, че район "Оборище" е специфичен район от гледна точка на решаването на проблема с недостига на места в детските градини, защото освен че нямаше свободни и подходящи терени за строителство на детски градини, в този район, две от детските градини се помещаваха в сгради, които не са общинска собственост. Беше закупена едната от тези две сгради. Децата от пет групи имат гарантирано място. Всъщност недостигът наистина ще се сведе до малък брой. Решаваме недостига по райони. Най-големият недостиг остава, разбира се, все още в най-големите райони - "Люлин" и "Младост", където са и най-големите инвестиции, но просто там живеят най-много хора.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!