Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 200 млн. лева за покриване на дефицита на Здравната каса могат да дойдат от държавата

| обновено на 26.06.14 в 15:50
Снимка: dnevnik.bg
Държавата би могла да осигури между 160 и 200 милиона лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса, обяви след срещата с Лекарския съюз председателят на Надзорния съвет на касата Бойко Пенков. Според Пенков останалата сума до 328 милиона лева, може да бъде осигурена до края на годината от по-големи приходи от здравни вноски, за което, по думите му, приходната агенция вече е взела мерки.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов предупреди, че ако мерките не се вземат на държавно ниво, ще има листа на чакащи и болници в силно финансово затруднение.

Трябва да се осигурят средствата. Дали актуализация, дали чрез вноските, в противен случай Касата е в състояние да плаща пълния размер на изработеното до май. След това е само в рамките на лимита, а ако плаща в пълен размер, септември ще има нула лева в сметките за болнична помощ - лекарства, медицински изделия.

Механизъм за овладяване на ситуацията с липсата на средства е болниците да ударят спирачки, каза  Бойко Пенков:

Болниците удрят спирачки, намаляват хипердейността си, която до момента имат, и въвеждането на планов прием. То трябва да им бъде ясно. Ако няма актуализаци, до края на годината има по 105 милиона на месец. Това означава с двата крака в спирачките и успокояване на дейността.

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов заяви, че на Национален съвет все още не са обсъждали да има лекарски протести, но на 1-ви септември ще има нов форум на лекарите.


Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министър Андреева: Болниците ще получат парите си за цялата година

Болниците ще получат парите си за цялата година, увери министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в кулоарите на парламента. За тази година парите ще стигнат и болниците ще си получат парите. Нека да не плашим. Видяхте, че се справихме..

публикувано на 26.06.14 в 10:16
д-р Цветан Райчинов

НЗОК и БЛС обсъждат дефицита в здравната система

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще обсъди финансовия дефицит в здравеопазването с представители на Българския лекарски съюз.  В началото на седмицата Надзорът предложи на ресорния министър актуализация на бюджета с 328 милиона..

публикувано на 26.06.14 в 07:08