Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в Плевен ще бъде дадено началото на 20-я национален туристически поход "По стъпките на Апостола"

Пред паметника на Васил Левски в Плевен тази вечер ще бъде дадено началото на 20-я национален туристически поход "По стъпките на Апостола". Над 220 участници ще преминат през Стара планина по маршрут от Плевен до Карлово, за да се включат на 18 юли в тържествата в родния град на великия българин по повод 177 години от рождението му.

Освен от Плевен, участниците са още от София, Видин, Карлово, Никопол, Челопеч. Най-голяма е групата на студентите и учениците. В похода тази година се включва цялата плевенска фамилия Недкови с най-малкия си член Емил, който е само на 3 месеца и половина. За четвърти път участват и студенти от Държавния университет в Санкт Петербург. Тази година са сформирани 7 лъча, като единият е с ветерани, участвали в първия масов поход. Водач на този лъч е учителят по история - вече пенсионер Васил Копчев, по чиято идея е създаден походът:

Лавски ни помага дори и само с името си. Аз съм сигурен в това нещо, че ако се докоснеш до Левски, ти ще се замислиш при следващото си действия какво ще направиш. Критерият за величие на един човек, не са парите, които притежава и влиянието, което има, а неговата душевност, неговото умение да се вписва в задачите на деня на своя народ.

За 20 години по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово са преминали над 1 300 души. След тях са и българи, които живеят в чужбина и се връщат специално, за да участват в похода. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!