Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4 500 декара гори в Югозападна България са засегнати от съхнене

Снимка: БГНЕС
Близо 4 500 декара гори са засегнати от съхнене - алармират от Югозападното държавно предприятие, чието управление е в Благоевград.

Засегнатите горски масиви са на територията на Пернишка област в общините Трън, Земен, Брезник и Радомир. Основна причина за съхненето е боровият корояд. Допълнително утежняващи фактори са промените в климата и фактът, че изкуственото залесяване с иглолистни видове преди години не е съобразено с надморската височина. Съхненето е най-интензивно сред насажденията на възраст 40-45 години.

За да се овладее разрастването на процеса и да се предотврати похабяването на дървесината по предписания на лесозащитна станция - София, са предприети спешни мерки за извършване на санитарни сечи. В държавните гори те се изпълняват поетапно, съгласно изготвени графици за усвояване на дървесината.

Не така обаче стоят нещата с общинските, частни и религиозни гори, където интензивността е същата, но собствениците им не предприемат никакви действия, коментира директорът на държавно горско стопанство - Радомир Веселин Владов. Затова е необходима законодателна промяна, насочена към защита и опазване от болести на недържавните горски имоти.

Освободените площи след санитарните сечи ще бъдат възстановени. Предвидено е изкуствено залесяване с местни широколистни видове,  които са достатъчно добре адаптирани към условията и са много по издръжливи на засушаване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!