Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христосков: Има тенденция за умишлено недоговаряне на минималните осигурителни доходи

| обновено на 18.08.14 в 17:29
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков днес представи екипа, с който ще работи през следващите два месеца. Румяна Георгиева ще отговаря за трудовите и осигурителните отношения. Ще координира работата на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

Христосков каза, че средното увеличение за 2015-а година на договорените до момента споразумения за 35 икономически дейности, които обхващат около един милион работници, е 4,1%: Ако не се постигне споразумение, минималните осигурителни доходи могат да бъдат определени административно, посочи служебният социален министър Йордан Христосков.

Той призова да се постигнат максимален брой споразумения и посочи, че се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне на минималните осигурителни доходи:

Настоятелно моля в процеса на договаряне да се постигнат максимален брой споразумения там, където все още не са постигнати. Министърът има право да направи административно определяне на минималните осигурителни прагове или като се увеличат минималните прагове, там, където не е постигната договореност със средния процент на увеличение или с процента на инфлация. Има опасност да бъде дискредитирана тази система на договаряне, поради което там, където втора и трета поредна година няма договаряне, ще се наложи административен процент на нарастване да бъде определен. Какъв ще бъде този процент по-нататък, ще решим.


Европейски пари по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат пренасочвани от едни проекти към други, за да не бъдат загубени. Съответните решения за това ще бъдат приети през септември, обяви заместник-министър Петя Евтимова, която ще отговаря за европейските програми и проекти:

От проекти, при които има забавяне и риск от загуба на средства, към проекти, чийто бюджет може да бъде увеличен, могат да се поемат допълнителни дейности, така че тези средства, които са били забавени, да не бъдат загубени за страната.

Ще се работи и по проекта за новата Оперативна програма, по която до 2020-а година ще бъдат осигурявани европейски пари не само за борба с безработицата, но и за подпомагане на най-нуждаещите се хора:

По нея действително ще се осигуряват най-вече хранителни продукти за най-нуждаещите се лица. Нашата задача е да стартираме един от най-важните проекти по новата оперативна програма, който ще се нарича "Младежка заетост", осигуряване на стажове за млади хора до 29 години, които са без работа. Ще бъдат наети до 2016-а година около осем хиляди младежи, на които ще бъде дадена възможност.

Спаска Петрова
ще работи за социалното подпомагане и дейности. Тя обясни, че ще продължат изплащанията на еднократните помощи за пострадалите във Врачанска област.

До няколко дни всички пострадали от наводненията във Врачанска област ще получат по 325 лева, увери и служебният министър Йордан Христосков. Той информира, че са приети 1383 молби. Извършени са плащания на 1131 души. Останалите молби са в процес на проверка.

Репортажа на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!