Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха от експлоатация 18 асансьора в жилищни сгради в Бургас

Снимка: БГНЕС

Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор спряха от експлоатация 18 асансьора в жилищни сгради в Бургас. Осем екипа обхванаха високите блокове в комплексите, като за ден бяха проверени 44 от подемните съоръжения. Димитър Михайлов, инспектор технически надзор за Южна България, обясни основните нередности при асансьорите:

Неработещо устройство за контрол на товара е една от предпоставките за спиране. Това е и сериозна предпоставка за злополука при асансьорите. Друга предпоставка за спиране е неработещ или неефективно работещ заклинващ механизъм. Това е механизмът, който при свободно падане на асансьора, се забиват клиновете в релсите и спира неговото свободно падане. Спрени са асансьори за неработещи предпазни устройства и блокировки.

Два екипа продължават проверките в Бургас. Инспекции се правят също в Ямбол, Карнобат и Сливен. Кампанията за установяване на техническото състояние на съоръженията започна след трагичния инцидент, при който 42-годишна жена от София загина, а друга пострада тежко след пропадане на асансьор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!