Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът по сигурността към МС обсъжда редактиран вариант на "Визия 2020"

Снимка: БГНЕС

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъжда редактиран вариант на документа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Първоначалният вариант на документа на Министерството на отбраната беше оттеглен миналата седмица по настояване на служебния премиер.

Служебният премиер Георги Близнашки поиска проектът да бъде преработен, тъй като в първоначалния документ на Министерството на отбраната руската политика по отношение на украинската криза се разглеждаше като заплаха за сигурността на България. Близнашки определи част от текстовете като неприемливи и крайни и обясни, че България трябва да има по-умерена и балансирана позиция по руско-украинската криза.

Президентът Росен Плевнелиев обаче похвали Министерството на отбраната, че е публикувало на интернет страницата си работната версия на българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс. Според държавния глава политическите оценки в документа са изцяло взети от позицията на НАТО.

Служебният премиер отрече да е в конфликт с президента заради "Визия 2020" и подчерта, че няма принципни разногласия по това, че ЕС и НАТО трябва да втвърдят позицията си спрямо Русия заради последните събития в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ген. Михо Михов

Ген. Михо Михов: Необходима е цялостна преработка на Стратегия "България в НАТО 2020"

Надявам се, че днес документът ще бъде поправен и както чух от премиера Близнашки, той няма да бъде приеман, защото самият Съвет по сигурността към Министерски съвет няма такива правомощия , каза в интервю за предаването "Преди всички"..

публикувано на 01.09.14 в 08:35