Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 наши преподаватели са обучавани в ЦЕРН

Снимка: БГНЕС

Над 300 наши преподаватели са обучавани в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. Това каза министърът на образованието Румяна Коларова при откриването на изложба, посветена на 60-годишнината от създаването на ЦЕРН и 15-годишнината от членството на България в нея. Присъства и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер.

Данните, получавани в ЦЕРН, могат свободно да се ползват от учените по целия свят, казва министър Коларова: 
Когато става дума за образование, ЦЕРН е един двигател на българското образование не само на докторантите, бакалаврите и магистрите, а и за учителите и учениците, които учат в нашите училища. Програмата за учителите и учениците - това е една от най-успешните програми в министерството. Със сигурност не само че я продължаваме. Ние я разширяваме. Има български принос там от учители от професионални училища.
Основният проект в днешно време е големият андронен ускорител. В момента се подготвя промяна в работата му, така че той да може да работи с целия си капацитет от енергия, отговори на въпрос на "Хоризонт" професор Ролф Хойер: 
Като се използва по-висока енергия ще използваме това да произведем повече елементарни частици, които ще бъдат и с по-голяма маса според закона на Айнщайн. Това може би ще ни даде възможност  и най-после да установим какво представлява тъмната материя. Има толкова голям обем материя, която ни е непозната и мисля, че е крайно време да не ни бъде непозната.
Учени от стотици националности работят в ЦЕРН. Там работят 120 наши учени, съобщи доцент Леандър Литов, ръководител на българските учени в ЦЕРН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!