Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас е в бедствено положение

| обновено на 25.10.14 в 18:12

В Бургас е обявено бедствено положение заради лошото време. Високите вълни са залели Северния плаж. Залети са и ниските брегове на Несебър и Поморие. В Поморие жена е пострадала от дърво, повалено от силния вятър. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона „Черница“ край Бургас заради проливните дъждове и силния вятър. В бургаското пристанище са забранени маневрите на плавателни съдове.  Скоростта на вятъра там достигна 15 метра в секунда, вълнението на морето е 5-6 бала. Паднали дървета затрудняват движението по пътищата до околните градове. 
Извънредната ситуация остава до спиране на дъждовете, каза кметът Димитър Николов. Заради скъсана язовирна стена на село Черни връх огромно количество вода се изля следобед на пътното платно, поради което е затворен пътя Бургас-Средец. Пътен възел "Юг", който свързва града с Южното Черноморие и Малко Търново, също е затворен. Рибарското селище Ченгене скеле е залято от реката и се очаква да бъдат евакуирани хората там. Семейства от първите къщи на село Извор са изведени заради прелялата вода от реката и язовира.  Всички общински фирми са на крак с хора и техника, съобщават от администрацията. Започва пренасянето на строителен материал за спешното изграждане на две диги на реките до Извор и Ченгене скеле. Евакуирани са над 60 души от вилна зона "Черниците".  Наводнен е и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник". 
В Поморие обстановката е усложнена. Наводнени са над 10 улици. Скъсана е брегозащитната стена в местността Косата. Има евакуирани хора и от Созополското село Равна гора. Наводнени са къщи и в Ясна поляна и Ново Паничарево.

По-рано Димитър Христов, главен експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в Областна управа Бургас описа обстановката: 
Да, с повишено ниво е, но нормално контролирано е нивото на двата язовира в Ясна поляна и Ново Паничарево. Няма опасност. На места в отделни, по-малки басейни има повишено ниво. Следят се. В общините има дежурства, хората са си по места, организирано е наблюдение. Сега, естествено е след такъв дъжд и такъв вятър, нормално е и в дерета, и в реки някъде да се повиши нивото. Организират се хората, при необходимост се евакуират, извеждат се на по-високи места.

Изцяло затворен за движение е централният път Бургас - Созопол, както и Бургас - Извор. Критично е положението в района на парк Росенец и около хижа Странджа, където на 6-ти септември бедствието взе две жертви в Бургаско. Усложнена е ситуацията и в рибарското селище Ченгене скеле, посочи Христов: 
Колите не могат да преминат от Бургас за Созопол и от Созопол за Бургас. Водата се движи тука в каналите много силно и едни големи дървета плуват в каналите, просто както стана на 6-ти голямото наводнение, нещо подобно се случва и в момента. Лошото е, че дъждът продължава да вали. 

Язовирът при Средец прелива, поради което кметът Иван Жабов свиква кризисния щаб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!