Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките хора в България се нуждаят от сериозна медицинска диагностика

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Световния ден на хората с нисък ръст. Малките хора страдат от над 350 различни вида заболявания, свързани с гръбнака и крайниците, и затова най-важна е диагностиката, каза за "Хоризонт" Светослав Чернев, председател на Националната организация "Малки български хора". 

В България не се прави необходимото за обслужването на малките хора, за диагностицирането и за лечението. Трябва да се павят периодични прегледи и изследвания на малките хора, а не когато настъпи някое по-сериозно усложнение, като например парализа на крайниците или износване на стави, тогава да се търсят средства.
Това е важно, защото при повечето от малките хора се налагат операции на крайниците:
Тъй като самият нисък ръст има особености с изкривени крайници и се получава това износване на ставите, както и това, че самото тяло е по-голямо от крайниците и тежестта пада върху тях и те са рискови. Беше обърнато внимание просто на удължаването на крайниците. Специалистите го дават като възможност, но не е задължително, тоест те казват, че това не може да стане без съгласието на детето. Родителите примерно да решат да го измъчват, без то да желае.
Обсъдена е била и необходимостта от създаването на център по въпросите на малките хора в България. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!