Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година в България се откриват две хиляди нови случая на рак на простатата, профилактиката е важна

спри и се прегледай рак кампания
Снимка: www.facebook.com/spriisepregledai
Всяка година в България се откриват две хиляди нови случая на рак на простатата. Профилактичните прегледи са важни, защото заболяването може да се развие и без симптоми, предупреждават уролози.

В България и в Румъния продължава да нараства смъртността от рак на простатата, докато  в останалите европейски страни този показател бележи спад, каза професор Александър Хинев - национален консултант по урология:

Ракът на простата е най-честото заболяване сред всички злокачествени заболявания при мъжете във всички развити в индустриално отношение страни. Той заема 15 % от всички злокачествени образувания. В по-слабо развитите страни този процент пада до 4. България се намира някъде по средата - 9.2 % е честотата на това заболяване. То е на второ място по честота след рака на белия дроб.

Сред девет на сто от болните е установена наследственост. Мъжете над 45 годишна възраст трябва да ходят на профилактичен преглед, съветва професор Асен Дудов - председател на Българското онкологично дружество:

Симптомите на рака на простатата често пъти съвпадат със симптомите на доброкачествено разрастване на простатата, които често се наблюдават у мъжа - към средата на 40-те и 50-те години от живота. Това е затруднение при уриниране, забавяне процеса на уриниране, дискомфорт в малкия таз и по-честото ставане нощем. Коварното е,че може да няма никаква симптоматика.

В края на ноември в София, Пловдив, Варна и Плевен ще се организират безплатни прегледи за карцином на простатата в рамките на кампанията "Открито за мъжете", чието лице е плувецът Петър Стойчев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!