Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости, категорични са от ГЕРБ

Т. Дончев: Вариантът, в който имаме нелидерски формат на правителство, трябва да бъде избягван

Снимка: БГНЕС

Ако имаме сигурната политическа формула, коалиция плюс политически сили, които са готови да подкрепят тази коалиция, ако имаме общо виждане за ясните прозрачни механизми, с които работи една такава коалиция, нямаме никакво основание да бавим и да чакаме. Ако ще имаме правителство, изобщо не е необходимо да се изчерпва срокът докрай във вече излишни срещи и консултации, ако е уговорено всичко. Ако има съгласие, готовност, обща воля, ние сме в състояние да внесем в НС предложение за Министерски съвет и по-рано от предвидения в Конституцията срок. Това каза след днешните преговори с Реформаторския блок Томислав Дончев от ГЕРБ.

Предложената от нас програмна декларация беше обект на няколкочасови дискусии. В голямата си част, с някои допълнения и с някои редакции, имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите, приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тази нощ предстои документът да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това ние имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на колегите от Патриотичния фронт, така и да запознаем с него колегите от АБВ в опитите си да търсим по-широка парламентарна подкрепа за реализирането на всички цели и принципи, заложени в тази програмна декларация. Надявам се, в този период от време текстът на документа да бъде обществено достояние. Все пак той не може да бъде публикуван, преди по него да са се произнесли окончателно всички политически сили. На второ място следващата необходима стъпка, за да имаме правителство, се нарича коалиционно споразумение. Екипът на ГЕРБ през изминалите дни работи много по темата, обсъждайки и стигайки до конкретни варианти и механизми за вземане на решения в една коалиция. Това, което е необходимо, за да може процесът да продължи от тук нататък, са предложенията от страна на Реформаторския блок, техните виждания за структура, персонален състав на МС, както и секторите, по отношение на които те имат готовност да носят управленска и политическа отговорност. В предишните дни ние настоявахме да получим подобен документ, писмо, колкото може по-скоро. Към момента това, което спира процеса по изготвянето на едно коалиционно споразумение, е именно този текст. На нас ни е необходимо време да се запознаем с вижданията и желанията, исканията на колегите, да ги обсъдим, за да може да намерим коалиционната формула. Когато имаме тези предложения, преговорите могат да продължат. Отнасям се с уважение към необходимостта да протекат още вътрешни консултации, но трябва да е ясно, че часовникът от тук нататък цъка безмилостно.

Румяна Бъчварова подчерта, че потенциалните им партньори могат да предлагат допълнения към програмната декларация, но не и изменения. 

Защо настояваме да получим персонални предложения от Реформаторския блок смятаме, че качеството на личностите, които бъдат предложени, е над едно условно схематично разделение на секторите, които ние бихме разпределили според отговорностите, които се поемат. Държим да имаме достойни и качествени кандидатури и според това да определим зоните на политическо действие от тук нататък. 

Томислав Дончев подчерта, че друг сценарий с друг министър-председател, друг кабинет е възможен и би получил подкрепа от ГЕРБ: Ако в един момент се окаже, че политическата формула 2+2 или 2+1+1 е невъзможна, ако се окаже, че нямаме съгласие по механизмите, чрез които да функционира едно коалиционно управление, ако се окаже, че нямаме съгласие по отношение на конкретните фигури, ние сме максимално гъвкави, включително съществува вариантът и друг политически формат, включително и кабинет с друг министър-председател, защо не и г-н Кънев.

Това, с което не бихме се съгласили, е безпринципен политически формат – правителство без ясна политическа формула. Без подобна ясна политическа формула, ние не бихме се съгласили да формираме кабинет. Второ – цената на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости. Това няма да го допуснем по никакъв начин.

Томислав Дончев декларира, че квотният принцип ще бъде избягван по всякакъв начин. Вариантът, в който имаме нелидерски формат на правителство, трябва да бъде избягван. Този краен вариант е почти толкова лош, колкото са лоши и едни предсрочни избори, каза той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!