Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият социален министър Ивайло Калфин ще иска коледни добавки за пенсионерите

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще настоява пред правителството пенсионерите да получат коледни добавки. За работещите от първа и втора категория труд догодина няма да има промяна в условията за пенсиониране и плащане на пенсиите.

Ивайло Калфин не отстъпва от намерението да се бори за коледни добавки на пенсионерите през този декември.

Абсолютно. Това е една от темите, по които ще говорим, включително свързани с разчетите на бюджета до края на годината. Трудно ми е в момента да ви кажа какви са възможностите, какво е състоянието и в НОИ за допълнителни плащания. Моля ви, дайте ми една седмица.

Предложението, което ще направи в пенсионната реформа, е да има още една година замразяване на сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсиите при работещите първа и втора категория труд.

Искането за замразяването на сегашното положение през следващата година се налага по очевидни причини. Те са свързани с възможностите на частните пенсионни фондове. Тази политическа декларация, на която се основава правителството, има една, съзнавам доста амбициозна задача, цялостната пенсионна реформа да бъде договорена, тя е уточнена в рамките на 2015-а година.

Дали ще се повиши от догодина възрастта за пенсиониране при масовата трета категория ще стане ясно скоро, обеща Калфин. Определи ресора си като изключително труден, но за него е важно да се постигат видими резултати.

Да се виждат тези резултати с пълното съзнание, че трудът, социалната сфера, особено в тази икономическа среда, това е един изключително тежък ресор с много очаквания към него и с ограничени ресурси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!