Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменски ученик завоюва златен медал на турнир по информатика

Снимка: БГНЕС

Марин Йорданов от Шумен е победител и златен медалист в група "Е" на завършилия днес в града XIV Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов".

От 21-и ноември до днес в Шумен се провежда 14-ият Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" и 6-ия международен турнир по информатика, в който участваха два отбора от Прироодо-математическата гимназия "Нанчо Попович". Освен златния медал на Марин Йорданов при най-малките, шуменските състезатели извоюваха още сребърно и бронзово отличие.

Председателят на журито - гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика към БАН каза, че е изключително доволен от представянето на националните отбори на България, Румъния и Русия в международната част на състезанието:

В това международно състезание първенци, както се очакваше, станаха представителите на Русия, защото те са първи или втори в света и ние сме много радостни че нашите състезатели могат да се състезават почти равностойно с най-добрите.

В националното състезание по информатика участваха 219 ученици от 16 области на България.

В България е основана Международната олимпиада по информатика преди около 25 години и някак си първите позиции в тази състезателна информатика, неизменно оттогава досега, се държат от български ученици,
каза още Емил Келеведжиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!