Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

750 хиляди българи имат увреждания, но едва 5 процента от тях получават шанс за професионална реализация. На днешния Световен ден на хората с увреждания от "Център за независим живот" ще представят театрална постановка с участието на актьори с увреждания. 

За да бъдеш актьор с увреждане, единственото предизвикателство е другите да разберат, че ти не чувстваш по по-различен начин, а само се движиш по-различно, казва Нина Жишева от "Център за независим живот".

Самото участие като актьори на хора с увреждания е доста провокиращо, защото ние имаме дълъг опит и вече шеста година играем на сцената на столичните театри. Усилията на хората с увреждания, които не са толкова усилия на актьори, колкото усилие на хора с увреждания, за да докажат, че всъщност са като всички останали, просто по различен начин се движим.

Четвърти месец "Център за независим живот" провежда кампания "Не съм роден за тук":

Няма начин тази кампания да спре, докато средата в столичния град не стане достъпна, защото на всяка една крачка ние се сблъскваме с нескосени бордюри, стъпала, безумни релси, сложени на подлезите, които са самоубийствени. С голяма благодарност мога да спомена община Костинброд - има почти пълна достъпност.

Достъп до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общообразователната система, до общия пазар на труда - това е европейският модел, който България трябва да следва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!