Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът няма да наложи вето върху гласуваните промени в пенсионното осигуряване

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев не смята да налага вето върху промените в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Снощи парламентът одобри възможността родените след 31-ви декември 1959-а година в едногодишен срок да могат еднократно да изберат дали да прехвърлят в Националния осигурителен институт партидите си от частните пенсионни фондове и бъдещите си вноски.

Президентът смята, че трябва да има дебат и се надява да се направи цялостна пенсионна реформа след три месеца - срок, който определиха и управляващите.

Тази седмица Росен Плевнелиев каза, че замразяването на пенсионната реформа не е добра новина освен ако до края на март 2015-а година се постигне обществено и политическо съгласие за дългосрочна реформа в сектора. В становище, разпространено вчера, Плевнелиев изрази загриженост от обсъжданата промяна на пенсионния модел. Държавният глава одобрява решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки. Според Плевнелиев възможността в рамките на година да се направи избор между осигуряване в НОИ или пенсионен фонд без право на смяна, не гарантира свободата на избор.

Държавният глава призова в становището си отговорен дебат в търсене на устойчиво решение в предложения тримесечен срок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!