Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката ще съдейства на работниците от мина "Чукурово“ да си намерят работа

Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще съдейства на работниците от мина "Чукурово" да си намерят работа. Вчера стана ясно, че над 100 служители на дружеството са получили предизвестия за прекратяване на трудовите им правоотношения поради спиране на дейността на мината за повече от 15 дни.

Ще се търсят варианти работниците от мината, които се очаква да останат без работа в началото на следващия месец, да бъдат командировани от мина "Чукурово" в други въгледобивни дружества от околността, се посочва в съобщението на Министерството на енергетиката. 

Там се е провела среща във формат министър Петкова, работещи и ръководство на мини "Чукурово" и ръководители на мина "Открит въгледобив-Перник". Последните са обявили, че имат нужда от допълнителен персонал. По време на срещата ръководството на мина "Чукурово" е поело ангажимент дължимите заплати на работниците за месец ноември да бъдат изплатени до края на седмицата.

Проблем имаше и с октомврийските заплати, които бяха дадени на работниците в края на декември, отново след намесата на министър Петкова. От ресорното ведомство посочват още, че съвместна комисия между представители на работниците и работодателя предстои да начертае стъпки за възобновяване дейността на мината. Дружеството дължи концесионно възнаграждение на държавата в размер на 392 000 лева, без лихвите, за периода от второто полугодие на 2011-а година до края на 2014-а година. Затова до края на този месец предстои учредената в полза на Министерството на енергетиката банкова гаранция. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!