Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На седми февруари Илинденци посреща боговете на виното

В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин в село Илинденци се организира 23-ият празник на боговете на виното, който започва в ранните часове в местността „Валоги“ и обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност.
От върховете на планината слизат древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. Валоги, където изпълняват ритуала „Розалии“, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с керацуда. „Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване да края на живота ти", редят ценителите на божественото питие.

Край Илинденци са най-големите масиви с този сорт. Няма фамилия в Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи.

 „Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова атрактивен” – споделя кметът на община Струмяни Емил Илиев. Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се превъплъщават в своите любими божества.

Празникът започва в лозовите масиви, където стотици гости от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Дългоочаквана е появата на древните божества на виното, които изпълняват ритуала „Розалии“. Играе се около огъня и след зарязване на лозята от боговете на виното, гости и граждани на общината,  празникът се пренася на площада, където се организира дегустация от лицензирани дегустатори и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове.

Настроението се покачва не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма с участието на самодейни ансамбли от общината и гост-изпълнители.  Огромно хоро на богове и хора обгражда площада на красивото село Илинденци и всички, омагьосани от вълшебната напитка, съпреживели хилядолетната  традиция, се заричат и се връщат традиционно на всеки празник. 


Вижте още

341 договора в област Кюстендил за финансова подкрепа в COVID-кризата

   Общо 341 договора на обща стойност 2 728 489,19 лв. са сключени в област Кюстендил по процедура "Подкрепа за микро и малки предприятия за преодоляване на последствията от пандемията от COVID-19" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/. Това съобщи на пресконференция директорът на Областния информационен център в Кюстендил..

публикувано на 26.11.20 в 14:17

По проект за 492 215 евро ще опазват духовните светилища в общините Кюстендил и Струмица, Северна Македония

Проект за опазване на духовните светилища в общините Кюстендил и Струмица, Северна Македония представи днес Общината в Кюстендил. Заради епидемичната обстановка на представянето на проекта "Опазване на духовните светилища - устойчив туристически потенциал в Струмица и Кюстендил" присъстваха само представители на Общината в Кюстендил, а кмета на община..

публикувано на 26.11.20 в 14:11

Заседанието на ОбС – Благоевград: Без консенсус и с политически пристрастия

Бурни дебати по няколко точки от дневния ред на благоевградския Общински съвет, белязаха днешното редовно заседание. Сред основните параметри, които залегнаха в изказванията, бяха актуализирането на общинския бюджет за тази година и Програмата и стратегията за развитие на Благоевград за настоящия мандат на местния парламент, 2019 – 2023 година...

публикувано на 26.11.20 в 13:05

Андрей Новаков: Започна ремонт на пътищата Дъбница – Вълкосел – Сатовча и Кресна – Рибник

„Започна ремонтът на два пътя от голямо значение за жителите на Благоевградска област. Участъкът между Дъбница и Сатовча преминава през няолко общини и от 50 години 32-километровото трасе не е ремонтирано. По пътя между Кресна и Рибник също от много време не са извършвани никакви рехабилитации. Средствата за ремонт на двете важни пътни артерии..

публикувано на 26.11.20 в 12:06

Майката, обвинена за смъртта на двете си деца в Сандански, остава в ареста

Софийският апелативен съд реши Кристина Дунчева, обвинена за смъртта на двете си деца в Сандански, да остане в ареста, съобщиха за Радио Благоевград от пресцентъра на САС.  Според магистратите има достатъчно доказателства, че тя е извършила престъплението.  Деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Според съда..

публикувано на 26.11.20 в 11:17

Община Кюстендил предоставя дърва за огрев

От днес се предоставят дърва за огрев, добити при сечта на потенциално опасните дървета на територията на Кюстендил, до изчерпване на складираните количества, които са около 80 пространствени кубически метра.  Дървесината се намира на ул. “Дондуков“ №64 (зеленчуковата борса).  Цената е определена чрез Решение №244/27.08.2020г. на Общински съвет –..

публикувано на 26.11.20 в 11:01

Излезе от печат сборникът ,,Известия на Исторически музей – Разлог, т. I“

Преди броени дни излезе от печат сборникът ,,Известия на Исторически музей – Разлог, т. I“, издаден по проект на музея ни с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Разлог.  Първата отпечатана книга беше подарена на инж. Красимир Герчев – Кмет на Община Разлог.  Известието включва анализи и документи, свързани с минало на гр. Разлог..

публикувано на 26.11.20 в 10:53