Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за здравното осигуряване предвиждат болниците да докладват за неосигурени

Снимка: БГНЕС

Правителството предлага промени в Закона за здравното осигуряване. С тях болниците и диагностично-консултативните центрове ще бъдат длъжни да докладват на приходната агенция за здравнонеосигурени пациенти.

Промените в закона въвеждат нови механизми за контрол върху ефективността на лечението, предвиждат промени в областта на лекарствената политика и при плащането на здравни вноски, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов:

Поетапно увеличаване, с 5% годишно, тази година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през държавата, т.е. не се самоосигуряват, до достигането на адекватните нива на парите, които плащат самоосигуряващите се.

Москов обясни, че промените в закона дават 6-месечен период, в който имате неплатени здравни вноски, можете да възстановите здравноосигурените си права като  платите дължимото за три години назад:

След изтичането на този 6-месечен период всеки един български гражданин, който е намерил за нужно да не се осигурява, при нужда от възстановяването на здравноосигурителните си права, ще дължи пълния размер на здравноосигурителните вноски  от началото на създаване на здравноосигурителния модел. Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница - 50, 100 или 200 хиляди лева лечение върху вас, вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел.

Според законовите промени болниците и ДКЦ-тата ще трябва да информират Националната агенция за приходите за неосигурените лица:

Не е възможно една търговска организация като банка да знае във всеки един момент моето състояние на човек, който има кредит към нея и дали съм просрочил с 10 минути задължението си, а държавата с всичките си механизми да не може да отговори, включително и в този момент, какво е количеството на здравнонеосигурените, и това ще се промени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!