Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев към олимпийските отбори по природни науки: Вие сте велика сила на България

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев участва в Четвъртата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки. Тя се провежда под патронажа на държавния глава:

Вие носите славата на България по света. В световната ранглиста, специално по информатика например ние сме пети, веднага след великите сили. А можем ли да си повярваме, че и ние сме велика сила в информатиката? А колкото повече самочувствие има българинът, толкова повече ще дърпа напред. Вие сте велика сила на България.

Миналата година българските отбори спечелиха 61 медала и седем почетни грамоти в престижни международни състезания по природни науки. Деница Маркова от Софийската математическа гимназия, която участва в състезания вече 6 години, сподели:

Трябва да кажа, че съм преживяла доста по състезанията. Пътувала съм навсякъде по света и съм преживяла някои много безценни моменти. Поне в моя опит, състезанията са някакво безценно средство за това хората да се образоват. Предполагам, че всички хора тук абсолютно обожават науката, с която се занимават. Прекрасното чувство, което е да вземеш нещо, което уж никой не може да разбере и да изкараш някаква информация от него. Смятам, че това е нещо безкрайно красиво и трябва да продължим да се занимаваме с това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!