Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промените в Закона за МВР и в Закона за забрана на химическото оръжие

| обновено на 12.02.15 в 14:30
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. С тях се прецизират разпоредбите, отнасящи се до реда и условията за издаване на документи за износ, внос и трансфер на химическите вещества и техните прекурсори в обхвата на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване.

Депутатите приеха окончателно и промените в Закона за МВР, с които Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" преминава от ДАНС към министерството, а Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван от президента по предложение на правителството.

Развитието в професионалната кариера в МВР ще се осъществява чрез преминаване на по-висока длъжност въз основа на конкурс. Условията и реда за провеждането му ще се регламентира с наредба от министъра на вътрешните работи. В структурата на ДАНС се правят промени, които целят Агенцията да се разтовари от неприсъщи функции и да фокусира дейността си върху контраразузнавателния й характер, както и върху информационно-аналитичната й дейност. Чрез изменения в преходните и заключителни разпоредби на закона ГЕРБ опитаха да прекратят мандатите на главния секретар на МВР и на председателите на ДАНС и ДАТО като запишат, че месец след влизането в сила на този закон, заварените с тях правоотношения се прекратяват. В същия срок правителството трябваше да предложи на президента да издаде указ за назначаване на главен секретар на МВР и на председатели на ДАНС и ДАТО. След половинчасова почивка обаче Пламен Нунев от ГЕРБ заяви, че оттегля предложението си.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков благодари на депутатите за приетите законови изменения:

Независимо от политическото противопоставяне, сигурен съм, че повечето от вас, ако не и всички смятат, че мястото на ГДБОП не е в ДАНС, а във вътрешното министерство, че е най-добре наистина кариерата на един служител да се развива чрез конкурс, както и да има по-добро социално партньорство и по-добра правна уредба на синдикалната дейност.

Министър Вучков посочи още, че през тази година разузнавателните служби трябва най-сетне да имат своя законодателна база.

Народните представители ще обсъдят и законопроекта за допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, с който се въвежда понятието осиротели произведения и звукозаписи. Това са голям брой носители, за които не е известно кои са притежателите на авторски права или къде е тяхното местонахождение. С промяната в закона ще се определи редът, по който тези записи могат да бъдат ползвани от публичните институции и от обществените радио и телевизионни организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!