Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи от Банско излизат на главен път Е-79

Снимка: БГНЕС

Протестите за изграждане на втора кабинкова линия в Банско и разширяване на ски пътищата в Пирин се пренасят на главен път Е-79.

Местното население и представителите на туристическия бизнес в Банско няколко пъти излязоха на протест на входа на курортния град и бяха подкрепени от жители на Разлог и селата в района, които също разчитат на туризма. Те настояват в най-кратки срокове правителството да узакони исканата промяна за отпадане на забранителните режими в настоящия план за управление на Национален парк "Пирин", което да направи възможно изграждането на допълнителни спортни съоръжения в ски зоната над града. За такава възможност преди две години се произнесе Висшият екологичен експертен съвет към екоминистерството. Местната управа на Банско поиска от Министерството на околната среда и водите да прецени възможността ски зоната над Добринище, чиито съоръжения са на 30 години, също да бъде отдадена на концесия.

Междувременно стана ясно, че срокът на междуведомствената комисия, която бе създадена с решение на Министерския съвет, за преглед на концесионния договор с "Юлен", се удължава до края на месеца.

Протестът за развитие на ски курорта е насрочен за 17.30 часа на пътен възел Симитли и се очаква да бъде подкрепен от повечето общини в областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!