Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 души протестираха заради обругаването на мюфтийството в Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

Повече от 300 представители на мюсюлманската общност от общините Якоруда, Белица, Гоце Делчев и Сатовча се събраха на мирен протест пред Районното мюфтийство в Гоце Делчев. Поводът е поредното обругаване на сградата на мюфтийството с обидни надписи и свастики, което предизвика сериозно напрежение.

Представители на мюсюлманската общност се събраха, издигайки плакати "България е нашата родина", "Не на омразата и не на ксенофобията", но това, за което основно протестират, е, че отново няма не само заловени нарушители, както и повдигнати обвинения срещу такива. Представители на мюсюлманската общност от град Гоце Делчев зададоха въпроса защо до този момент, след като няма и действаща джамия в град Гоце Делчев, са лишени от възможността в собствен храм да изповядват вярата си, както и защо отново стават жертви на подобно вандалско посегателство.

Направи впечатление и нещо друго - много християни застанаха до представителите на мюсюлманската общност днес в Гоце Делчев, за да кажат не на омразата и не на ксенофобията. Живеем заедно от години и искаме да останем така - да живеем заедно, съвместно, в единение и разбирателство, не искаме ксенофобията и омразата да властват и да влияят и върху нашите деца, коментираха хората.

На този етап няма повдигнати обвинения срещу лица, които да са заподозряни в извършването на вандалските актове. Няма и повдигнати обвинения. Засега се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!