Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентска организация започва кампания срещу рака на дебелото черво

През месец март федерация "Български пациентски форум" ще проведе кампания за начините на профилактика и за лечението на рака на дебелото черво.

Пациентската организация ще предостави за хората диплянки за рака на дебелото черво и видеоклип за здравословно хранене в регионалните си центрове, каза председателят Иван Димитров:

Идеята на днешния старт на кампанията е, да запознаем медиите с новостите, с начина на лечение, профилактика и скрийнинг, във вида, в който би трябвало да съществуват. Ние се присъединяваме към Световната организация освен с образователните си кампании и с инициативата да се облечем в синьо в подкрепа на хората с карцином.

Задължителни профилактични прегледи за рака на дебелото черво, скрийнинг на болестта, оперативно лечение от онколози специалисти в доказани центрове, препоръчва проф. Галина Куртева от Специализираната онкологична болница в столицата:

Ако се направят програми, както е по света, които в определено време да имат образователната цел, не плашещата, така наречената "държавна политика" за онкологията. Няма как всичкото това да се случи, ако е на парче. Последният път, когато правих справка, се оказва, че имаме само 60 или 70 онколози със специалност.

Изследването за карцином на дебелото черво се поема от Здравната каса и обхваща хората над 50 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!