Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 20% от българите никога не са чели книга

Снимка: РАДИО ВИДИН

Около 20 на сто от българите никога не са чели книга или не са прочели повече от 10 книги през живота си, сочи последното изследване на асоциация "Българска книга". На 2-ри април започва кампанията "Походът на книгите" с организатори Асоциация "Българска книга" и Българска библиотечна информационна асоциация.

28 български писатели ще посетят от 2-ри до 9-и април 14 детски градини в столицата, а от 14-и до 23-ти април 17 училища, за да насръчват четенето чрез кампанията "Похода на книгите", казва Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга":

Тази година решихме да бъдат най-вече писатели, защото различни формати сме ползвали за посланици на тази кампания. Хората, които на живо застават сред младите хора, най-вече в детски градини и училища, най-голямо внимание и уважение заслужват писателите, а и те могат най-интересно да разкажат на децата не само историите, които четат, а и как се пише, как идва вдъхновението. 

В страната иницитавита се провежда от читалищата и библиотеките. Последното изследване на Асоциация "Българска книга" сочи, че хората четат малко:

Около 20 процента от населението никога не са чели книга или са прочели по-малко от 10 книги изобщо през живата. Изследването е национално представително с над 1000 респондента.

Всяка детска градина или училище могат сами да поканят и четящи деца. Така бившият възпитаник на детска градина "Славейкови поляни" - второкласникът Слав Танкишев от 35 СОУ "Добри Войников", ще гостува на децата от предучилщна група:

Чета всякакви видове книги - детски и исторически, "Под игото" - всичко ми харесва. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!