Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ваньо Митев: Държавата трябва да субсидира болниците, за да плащат те на специализантите

Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да субсидира болниците, за да заплащат труда на специализантите, каза ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. На Международния ден на здравето той откри барелеф на българския учен проф. д-р Асен Златаров.

Във връзка с Наредба 1 за специализантите трябва категорично да се реши държавата да финансира болниците, заяви проф. Митев:

Министерството на здравеопазването трябва да разполага с някаква сума, за да покрие тези разходи, съответно да финансира болниците. Те не са заинтересовани. Сега, когато това нещо трябва да се прилага на практика, виждате, че има резистентност от страна на болниците. Аз го знам това нещо. Държавата просто трябва да отпусне специален фонд за субсидиране на специализациите.

Тази година се навършват 130 години от рождението на проф. д-р Асен Златаров и с финансовата подкрепа на Българския фармацевтичен съюз се откри негов барелеф, съобщи деканът на Факултетът по фармация проф. Николай Ламбов:

Професор Златаров - учен, преподавател и общественик. Той е един от създателите на българската биохимична наука и фармакология, с изключителен принос в развитието на медицинската химия. Той е бил професор към тогавашния Физико-химичен факултет към Медицинския университет.

Обучението на медиците у нас е на световно ниво, доказателство за това, за жалост, е, че те напускат масово държавата, допълни още проф. Митев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!