Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ са готови за диалог по промените в Гражданския процесуален кодекс

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ са готови за диалог с останалите политически партии в управляващата коалиция за това дали главният прокурор трябва да получи право да спира финансови операции и да участва като лице в гражданския спор. Вносителите на приетите на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс заявиха, че са прецизирали в максимална степен текстовете между първо и второ четене.

Първоначално промените даваха право главният прокурор да може да спира за 48 часа търговски сделки. След сериозна критика от Реформаторския блок вносителите приеха само измененията в Гражданско-процесуалния кодекс, с които обвинител номер едно има право да участва като трето лице в граждански спор. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че вече е ясно кой може да получи подобни права:

Това може да бъде само главен прокурор или упълномощен от него заместник от Върховна касационна прокуратура. Има предложение да се минимизира участието на главния прокурор.

Радан Кънев от реформаторите добави, че предлагат минимални разлики в полза на финансовия министър:

Едно леко разширяване на правомощията му, което не е лошо, тъй като се видяха някои пропуски. Ние запазваме изцяло духа и философията на Гражданския процесуален кодекс и гарантираме, че няма да има трусове, докато при другия вариант с рязката намеса на главния прокурор, щеше да се преобърне с краката нагоре цялото гражданско съдопроизводство. Винаги съм смятал, че навикът на, съвсем не само на този главен прокурор, а изобщо на българската прокуратура да говори предварително и да залага повече на пресконференциите, отколкото на работата в кабинетите си, е голяма грешка.

Християн Митев от Патриотичния фронт е на мнение, че тепърва ще се уточнява дали допълнителните права да бъдат дадени на главния прокурор или на министъра на финансите:

Това е въпрос на дискусия. Това правомощие не е задължение. Правомощието е право. Дали главният прокурор ще прецени да го упражнява или не, си е изцяло в неговите прерогативи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!