Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На разпети петък най-важно е въздържанието - телесно и духовно

| обновено на 10.04.15 в 09:48
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Православните християни отбелязват днес Разпети петък. Това е най-тъжният ден в християнството. На този ден синът Божи Исус Христос е осъден на кръстна смърт от римския управител на Юдея Пилат Понтийски, под натиска на еврейските първенци. 

Днес в храмовете се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. На специално място в средата на църквата се издига символичен гроб на Спасителя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Отец Божидар
от храма на Софийската духовна семинария "Свети Иван Рилски" припомня:

На Велики петък православната църква строго пости. Ние през целия ден нищо не ядем и не пием. Така ние страдаме заради смъртта на нашия Господ, но ние също така и преживяваме тази смърт, защото вярваме, имаме надеждата,  понеже Христос възкръсна, че и ние ще възкръснем. Затова на Разпети петък, на Велики петък ние преминаваме накрая на вечерното богослужение под плащеницата и така, влизайки в храма, преминаваме  от смъртта към Възкресението.

Българският Патриарх Неофит присъства на богослужебното последование в катедралния храм "Света Неделя",отслужено от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.  Многобройните миряни запалиха свещи за упокой. Присъстваха от бебета до много възрастни хора. В центъра на храма беше  изнесена Светата плащеница, а миряните се наредиха да минат под масата, върху която е сложена.

Вечерта във всички епархии ще се отслужва опело Христово. Негово светейшество, Българският Патриарх Неофит ще участва в опелото в митрополитската катедрала "Света неделя", чието начало е в 18.30 часа.

Още преди изгрева, стотици миряни изпълниха двора и храма "Въведение Богородично" в старинния квартал "Вароша" в Благоевград. Възрастни и деца с вълнение чакаха да бъде положена Плащеницата, за да минат под нея със своите най-съкровени желания и да съпреживеят страданията на Божия син. Богословът Евелина Стефанова подчертава, че най-важното на Разпети Петък е въздържанието, да се подготвим не само телесно, но и духовно за опелото на Исус Христос, което е довечера, да внимаваме какво говорим, какво мислим, да бъдем милосърдни и отдадени на Бога и на Църквата! За това разказва в кореспонденцията си Кети Тренчева, която можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!