Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергина Стоянова:

Отделението по гастроентерология на Пета градска болница е в плачевно състояние

Снимка: БГНЕС

Отделението по гастроентерология на Пета градска болница в София има нужда от спешен ремонт.  От повече от 20 години не става и дума за подобна дейност. Болницата приема пациенти от цяла България и е с 125-годишна история. Това каза д-р Гергина Стоянова, която е с 30-годишен стаж и е началник на отделението:


Отделението по гастроентерология е в плачевно състояние. Хората, които държат на специалистите в Пета градска болница, поради санитарно-битовите условия, избягват да я посещават, въпреки че не мога да кажа, че броят на пациентите е намалял. Ние се въздържаме да приемаме на определени места, защото не са приятни за настаняване. Ръководството е запознато със състоянието на отделението, но до момента мерки не са взети, защото няма средства.

Икономическият директор - д-р Димитър Бунов, каза за „Хоризонт“:

Парите, необходими за ремонта, са около 400 хил. лева за реновиране на отделението. Медицинските дейности се извършват в помещения, които са изключително чисти и запазени. Легловата база и санитарните възли са в по-лошо състояние. Засега запазваме високо качество на лечението и условията не повлияват лечебния процес на пациента.

Хирургичният и терапевтичният блок имат нужда от ремонт, но болницата не може да си позволи ремонт, различен от козметичните, заяви д-р Бунов и допълни:

Общинските болници не могат да участват в европейско финансиране. Няма проправени пътеки в тази посока.

Отделенията в „Пирогов“ не са ремонтирани 25-30 години, каза директорът проф. Стоян Миланов:

Нашите нужди са сериозни от гледна точка на технологична реновация и са обусловени от нашата специфична работа. Едно такова лечебно заведение трябва да поддържа резерв от медикаменти и апаратура.

Въпреки че са правени ремонти на отделения в „Пирогов“, те са правени хаотично и има нужда от още, смята още проф. Миланов:

Апаратурна реновация е направена там, където са намерени пари. По-скоро хаотично, отколкото нещо планирано, с мисъл за в бъдещето. На исканията на пари от страна на болницата се е гледало като на някаква екстра, приумица.

За щастие има и добри примери като ремонтираните отделения в „Майчин дом“ и Университетска болница „Александровска”.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!