Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новородено е било удряно от акушерка в столична болница

| обновено на 23.04.15 в 17:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в София разследва инцидент в болницата "София мед" със седемдневно бебе. След установяване на травма и кръвоизлив новороденото спешно е изпратено за лечение в болница "Токуда". От лечебното заведение обясниха, че бебето вече е със стабилизирани жизнени показатели и няма опасност за живота му. 

Подаден е сигнал и до полицията. При огледите служителите на СДВР са открили, че бебето е със следи, чиито произход не е ясен и за които има вероятност да са от насилие. По информация на "Хоризонт" заради инцидента акушерка от "София мед" е отстранена от работа. Тя е задържана в Първо РПУ в София. С нея се работи по изясняване на случая.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи, че бебето е било удряно:

По време на нощно дежурство една от акушерките, които се грижат в неонатологията, си е позволила да удари няколко пъти по главата новородено. Това се е разбрало сутринта в момента, в който редовната смяна постъпва на работа. Това ни предадоха от болницата. Действително е била с дългогодишен стаж, с безупречна репутация до момента. 

Председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева посочи, че Етичната комисия ще се самосезира по случая. В нейните правомощия е да вземе най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румяна Арнаудова

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева след упражнено насилие върху новородено . Тя е обвинена в опит за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост,  съобщи пред "Хоризонт" Румяна Арнаудова , говорител на..

публикувано на 23.04.15 в 18:23