Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецедент: 11 години затвор за граничния полицай, прегазил бебе

Подсъдимият Костадин Стоянов
Снимка: Даниела Костадинова

На 11 години затвор беше осъден граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази с колата си детска количка с 11-месечно бебе. Съдията по делото Събчо Събев определи случая като особено тежък, а в съдебната зала майката на бебето изпадна в шок.

Нова автотехническа експертиза прибави към обвинението на подсъдимия Костадин Стоянов още едно утежняващо вината обстоятелство. Експертите са установили, че автомобилът, по време на катастрофата, е бил на пета предавка и се е движил с превишена скорост от 59 километра в час. Прокурорът по делото Димо Маджаров поиска осъдителна присъда от десет години лишаване от свобода. Той определи случая като особено тежък със завишена степен на обществена опасност.

Аз лично считам, че десет години лишаване от свобода е справедлива присъда в случая, ако съдът постанови такава.

Адвокатът на подсъдимия Благой Потаров поиска той да бъде оправдан по повдигнатите обвинения  и да бъде признат за виновен само за две нарушения.

Нарушение на Наредба 30 при вземане, съхранение и транспортиране на пробите, които дават основание за съмнение в резултатите. Има противоречие между Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, тъй като Законът забранява да се управлява МПС под въздействие на наркотик, докато Наказателният кодекс се задоволява само с употреба на наркотик и това са нещата, върху които трябва да се концентрира общественото внимание, а не върху личността на един или друг водач.

Още преди началото на съдебния процес, родителите на 11-месечната Красимира казаха, че настояват за максимална присъда.

Ако е реално, мене ако питате, доживотна присъда, но понеже по закон го няма - 15 години.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

За същото провинение  - управление на автомобил в пияно състояние и причинена смърт по непредпазливост, шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки получи условна присъда от 3 години с пет години изпитателен срок.

След тежката катастрофа на АМ "Тракия", при която се преобърна автобус и загинаха 9 души, собственикът на фирмата "Ентур Транс" Енис Ченгел и техническият директор на фирмата Николай Точев за немърливост получиха присъди от 10 години лишаване от свобода.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!