Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: ВСС е оставил в безтегловност Софийския апелативен съд

Снимка: БГНЕС

Министър на правосъдието Христо Иванов изрази безпокойство от действията на Висшия съдебен съвет. По думите му, кадровият орган е оставил в безтегловност Софийския апелативен съд, като не е избрал и от третия път негов председател: 

ВСС за съжаление остави за пореден път този изключително важен съд без ръководство. Аз съм изключително обезпокоен от това състояние. Тук не става дума за конкретните лица, тук става дума за това, че в този съд, ако има корупция, систематична в СГС, тя продължава и нагоре. Досега кандидатите, които се явяваха, бяха опетнени техните публични репутации от такива съмнения. Яви се човек, към който никой от ВСС няма никакви забележки в това отношение и кандидатът отново не беше избран. Оставянето на този съд в това състояние на безтегловност, липсата на ясен отговор от ВСС, всъщност той бори ли се систематично с корупцията, е изключително проблемно за България като цяло, и в европейски план, и в институционален план, тук в страната.

Миналата седмица Нели Куцкова получи само 9 гласа в 25-членния Висш съдебен съвет, въпреки че при изслушването срещу нямаше критики.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!