Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев се срещна с монголци, учили и работили в България

Визита на президента в Улан Батор
Снимка: БГНЕС

Посещението на президента Росен Плевнелиев в Монголия започна със среща с монголци, учили и работили в България. Над 3 хиляди монголци са специализирали у нас или са получили висшето си образование в България. Сред тях художници, оперни певци, лекари, геолози и политици. При срещата си в Улан Батор с част от завършилите у нас монголци президентът Росен Плевнелиев заяви:

Символично е, че това, което вие научихте в България, днес помага на приятелска Монголия, за да се развиват толкова динамично и се радваме, че отново се увеличават амбициите на България като образователен център в Югоизточна Европа да отвори вратите си за колкото може повече млади хора. Българските университети са силни, дипломите, които те издават се признават в цяла Европа и по света. Вие сте символ на успеха на тази образователна система.
Луфсангин Ерденечимек е завършила СУ през 90-а година. В момента е депутат в монголския парламент: 
За нас България е като втора родина. В моя живот аз имам цел - да се поддържат добри връзки не само в бизнес и в политическо отношение българо-монголски взаимодействие да се развиват в бъдещето, специално в икономическата сфера.
Утре президентът ще разговаря с политическото ръководство на Монголия и ще открие паметник на кирилицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!